zaterdag 23 januari 2016

MUG CAKE

MUG CAKES! Een van mijn favoriete ontbijtjes. Wanneer ik anderen vertel over een mug cake, kijkt iedereen mij aan: "MUT CAKE ?!" "Nee, een MUG CAKE!"
De belangrijkste ingrediënten zijn banaan, ei en havermout. Net zoals bij mijn havermoutontbijt zijn er heel veel variaties mogelijk met ongeveer dezelfde soorten ingrediënten. Kaneel kan natuurlijk weer niet missen! Voor de mensen die wél eens van een mug cake hebben gehoord, zijn ook gewend om dit met suiker te eten net zoals vele andere gerechten. Een NoGo! Als je het lekker klaarmaakt is een mug cake zonder suiker ook overheerlijk.

Ingrediënten

Basisingrediënten
1 banaan
1 ei
3-5 el havermout

Extra ingrediënten
Kruiden: kaneel, kurkuma (geelwortelpoeder), kardemom, gember, cacaopoeder
Noten: walnoten, pecannoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten
Zaden: chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, sesamzaad
Vers of ingevroren fruit: appel, bosbessen, frambozen, aardbeien
Gedroogd fruit: vijgen, dadels, abrikozen, rozijnen goijbessen
Overig: cacaonibs, pindakaas, kokosrasp of kokoschips, honing of agave siroop (om het zoeter te maken)

Topping
Griekse yoghurt
Vers fruit

Bereiding

Klop een eitje in een mok.
Prak een banaan en klop deze door het eitje heen.
Schep er 3-5 eetlepels havermout bij naar eigen behoefte.
Voeg dan de kruiden en de eventuele noten, zaden, stukjes (gedroogd) fruit en overige ingrediënten toe.
Zorg wel dat de noten en stukjes fruit goed fijn zijn gesneden of geraspt.
Zet de mok met inhoud ongeveer 2 tot 3 minuten in de magnetron, gewoon op 900 watt. 
Na 3 minuten is het gaar. (Ja, ook het ei! Het ei hoeft niet per se 100 C te worden, want de bacteriën gaan er ook al uit als het tot 70 C wordt verhit.)
Stort de mug cake op een bordje en serveer met een paar eetlepels Griekse yoghurt en vers fruit of eet het lekker makkelijk uit de mok zelf.

Combinatie

Mijn favoriete combinatie is eigenlijk net zoals mijn standaard havermoutontbijt 's ochtends. Eerst het basisrecept een ei, banaan en havermout goed door elkaar kloppen. Dan doe ik heel veel kaneel met kurkuma, rozijnen, chiazaad en lijnzaad er doorheen and that's it!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten