zondag 4 oktober 2015

OMA'S KIPPENRAGOUT

Naar aanleiding van mijn vorige bericht over de kippenbouillon deel ik nu het recept voor een overheerlijke kippenragout. Wanneer je kippenkroketten wilt maken is dit het standaardproces maar je kunt ook (kippen)ragout maken om bijvoorbeeld te serveren met rijst. Hier volgt het recept.



Ingrediënten

Kip
Kippenbouillon (ongeveer 1 liter)
Bloem/meel
Boter (ongeveer 250 gram)
Mosterd
Kerrie
Koffiemelk / room
Peper


Bereiding

Laat de kip afkoelen als deze net uit de bouillon komt. Haal het vlees van de botten af en snijd het in hele kleine blokjes.





Laat een half pakje boter smelten in een pan op hoog vuur.

Als de boter ongeveer gesmolten is, roer je alvast een lepel mosterd erdoor zodat het wat smeuïger wordt. (Dit ben ik in het begin vergeten waardoor de ragout nu nog geen gele kleur heeft en wat minder smeuiig is.)

Voeg dan een paar grote scheppen meel of bloem toe zodat het een dikke massa wordt.



Zet het vuur wat zachter en giet dan beetje bij beetje bouillon door het mengsel. Zorg dat je uiteindelijk de goede verhoudingen hebt want die zijn heel belangrijk. Wanneer je van de ragout kroketten wilt gaan maken moet je zorgen dat het een stevige klevende massa wordt die goed blijft plakken. Wil je de ragout serveren met rijst? Dan kun je er meer bouillon bij gieten zodat de ragout dunner wordt.



Roer dan de stukjes kippenvlees door de ragout en voeg nog wat lepels mosterd, kerriepoeder, peper, een scheutje melk, nog wat kippenbouillonpoeder en eventueel wat maggi toe naar smaak.



Laat het nog even doorkoken en dan is de ragout klaar. De ragout die je hier op de foto ziet is geschikt voor het maken voor kroketten. Deze ragout verdeel je op een schaal en bedek je met vershoudfolie om het vervolgens in de koelkast of 20 min. in de diepvries te zetten zodat het stijf kan worden.


Wanneer je de ragout niet wilt gebruiken voor het maken van kroketten heb je meestal een andere substantie nodig. Voeg er wat meer bouillon zodat de ragout iets vloeibaarder wordt. Serveer hem uiteindelijk met rijst of in een pasteitje. Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten