vrijdag 22 januari 2016

HUMMUS

Al een hele tijd geleden, aan het begin van mijn gezondetoer-periode, heb ik voor de eerste (en tot nu toe voor de laatste) keer hummus gemaakt. Ik las dat dat heel gezond was en lekker voor op een toastje. Dat was precies wat ik zocht. Ik ben in de winkel gaan zoeken naar kikkererwten (in blik), waar ik nog nooit van gehoord had, en de andere benodigde ingrediënten. Zo ben ik thuis aan de slag gegaan op basis van de vele verschillende recepten die ik op internet had bestudeerd en die allemaal beweren dat ze het lekkerste zijn.
Ik heb er uiteindelijk een mengeling van gemaakt en tja... Hier begon het al met mijn foutjes en mislukkingen! Schijnbaar had ik er nog nooit van gehoord dat paprikapoeder erg pittig was, want ik dacht dat dat dezelfde smaak had als normale paprika. Lekker veel van die kruiden erbij doen dus! Nope, achteraf toch niet zo'n goed idee. Na elke hap rende iedereen naar de kraan. Nou ja, zo erg was het nou ook weer niet maar ik herinner me wel dat de hummus niet is opgekomen. Het portie was eigenlijk ook veel te groot en dat blijft niet meer dan een paar dagen lang goed in de koelkast. Dus daarom raad ik bij deze aan om niet meteen een te groot portie te maken maar om klein te beginnen. ;)

Ingrediënten

1 blik kikkererwten (400 g) inclusief vocht
2-3 teentjes knoflook
3-4 el citroensap/limoensap
4 el olijfolie
1 el tahin
1 tl cayennepeper
1 tl paprikapoeder
peper
zout

Garnering
Bieslook of peterselie

Benodigdheden

Keukenmachine, blender of staafmixer

Bereiding

Laat de kikkererwten uit lekken en bewaar ongeveer 2/3 van het vocht.
Pel de knoflookteentjes en snijd ze eventueel alvast in stukjes.
Mix alle ingrediënten fijn met een staafmixer of doe ze in de keukenmachine of blender. 
Kijk zelf hoeveel van het vocht nodig is om het mengsel smeuïg te maken.
Proef tussendoor of je tevreden bent over de smaak. Voeg anders naar eigen smaak nog wat meer kruiden toe.
Garneer de hummus met stukjes bieslook, peterselie of strooi er nog wat kruiden overheen.

SERVEERTIP:
Maak een komkommer-ui salade met appelazijn en dip in de hummus.

VARIATIETIP:
GRIEKS: Voeg 50 g fetakaas, 100 g (baby)spinazie en ¼ tl kaneel toe.
PITTIGER Voeg 1 tl cayennepeper en 1 tl paprikapoeder toe.
PESTO: Voeg 3 el pesto, 2 el Parmezaanse kaas, en 2 el pijnboompitten toe.
KRUIDEN: Voeg ½ kopje basilicum, ½ kopje peterselie en ½ kopje dragon toe (liefst allemaal vers).


Bron:
http://www.puurgezond.nl/homemade/homemade/article/humus-of-hummus-wat-je-wilt/
http://www.degroenemeisjes.nl/recept-hummus-by-jaimie/ 
http://www.gezondetips.nl/hummus-maken-recept/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten