zaterdag 25 juni 2016

OMA'S SLEMP (ANDIJVIESTAMPPOT)

Een heerlijk ouderwets potje slemp, voor de meesten misschien beter bekend als andijviestamppot. Een typische Oudhollandse maaltijd die nog altijd veel wordt gegeten. Mijn oma maakte het vroeger altijd vaak klaar en heeft het recept doorgegeven aan de familie. Hier in de Achterhoek noemen we andijviestamppot slemp en het ingrediënt dat deze "slemp" nou zo bijzonder maakt is de karnemelk. Daardoor wordt het een iets dunnere stamppot waar wij altijd met z'n allen van kunnen genieten.


Ingrediënten

Andijvie
Aardappelen
Spekblokjes
Ui
Karnemelk
Goudbouillon (poeder)
Peper en zout

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in water in 20 minuten gaar.
Schil ondertussen de uien en snijd deze in halve ringen.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de spekblokjes goudbruin. Voeg de gesneden ui toe en roer regelmatig door. 
Snijd de andijvie fijn.
Stamp met de pureestamper de aardappelen en voeg beetje bij beetje de karnemelk toe. Doe er ook een eetlepel goudbouillonpoeder bij en breng op smaak met peper en zout. 
Roer dan de spekjes, de gesneden ui en een eetlepel spekvet erdoor.
Zodra de stamppot aan de kook is kan de andijvie er worden doorgeroerd.


TIP! Voeg extra karnemelk toe wanneer de stamppot te dik is, want het moet een tamelijke dunne stamppot worden.
TIP! Houd wat rauwe andijvie achter om als salade op tafel te serveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten