vrijdag 15 januari 2016

MIJN HAVERMOUTONTBIJT

Sinds ik "op de gezonde toer ben", ontbijt ik al met havermout. Nou ja, iets later dan misschien, want eerst at ik altijd een bakje yoghurt met cruesli, wat achteraf helemaal niet gezond bleek, dus ging ik over op de muesli. Pas toen ik echt veel begon te lezen op internet over hoe gezond havermout wel niet was, begon ik mijn dag met havermout. Natuurlijk wel havermout zonder suiker toe te voegen.
De allereerste keer dat ik het klaarmaakte, vond ik mijn havermoutontbijt echt niet lekker en was het veel te veel. Wat ik precies fout deed, weet ik niet meer. Wel weet ik dat ik het toen had bereid met water want volgens vele artikelen ging dat prima. Dat heb ik later ook nog een hele lange tijd volgehouden dus daar is niets mis mee. Iets later kreeg ik tips van mijn tante waarna ik precies hetzelfde nog een keer heb gedaan maar dan met nog wat extra kruiden en deze keer smaakte het wel. Gewoon even oefenen dus.

In dit artikel vertel ik hoe je havermout klaar kunt maken. De basis bestaat uit melk of water met havermout en in principe kun je het dan al eten. Alleen ik ben er van overtuigd dat het veel lekkerder is met meerdere toppings. Hieronder zie je een lijst met de vele mogelijkheden die er zijn maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Ook geef ik een paar combinaties maar je kunt zelf eindeloos door variëren met wat jij lekker vindt!

Basis ingrediënten

200-250 ml melk of water (1 glas)
40-50 g havermout (4-5 el)


Extra ingrediënten

Kruiden
Kaneel
Kurkuma (geelwortelpoeder)
Kardemom
Gember
Cacaopoeder

Noten
Walnoten
Pecannoten
Amandelen
Hazelnoten
Cashewnoten

Zaden
Chiazaad
Lijnzaad
Hennepzaad
Sesamzaad

Vers of ingevroren fruit
Banaan
Appel
Peer
Bosbessen
Frambozen
Aardbeien 

Gedroogd fruit
Vijgen
Dadels
Abrikozen
Rozijnen
Goijbessen

Overig
Cacaonibs
Pindakaas
Kokosrasp of kokoschips
Honing of agave siroop (om het zoeter te maken)

Bereiding

Giet de melk of het water in een steelpannetje en zet op hoog vuur.
Doe de havermout er alvast bij en roer het mengsel door.
Snijd eventueel een appel of peer in stukjes of prak een banaan en doe deze bij in het pannetje.
Voeg de kruiden en zaden toe en eventueel ook het gedroogde fruit of de cacaonibs.
Blijf af en toe doorroeren en zet het vuur laag zodra het kookt.
Wacht tot het een dikke pap is geworden en dan is de havermout klaar. Je kunt zelf bepalen hoe dik je de substantie wilt hebben. 
Schep of giet de havermout in een kommetje/schaaltje en bedek met nog eventuele toppings zoals de noten, nog wat extra zaden, stukjes (gedroogd) fruit of een schepje pindakaas.

Mijn eerste havermoutontbijt: appel-kaneel

Mijn standaard havermoutontbijt waar ik ooit mee begonnen ben, maakte ik altijd klaar met water. Vervolgens sneed ik een hele appel in stukjes en deed ik die samen met een handje rozijnen door de havermout. Ik gebruikte de kruiden kaneel, kurkuma, kardemom en gember (op aanraden van mijn tante) en als topping een handje walnoten.

Mijn haverontbijt nu: banaan

Wanneer ik nu havermout klaar maak is dat bijna altijd met melk. Als je daar eenmaal aan begint, kun je niet meer zonder... Melk vult naar mijn ervaring trouwens wel veel beter dan water. Verder doe ik er meestal een (halve) geprakte banaan door en anders gebruik ik de nog altijd vertrouwde appel. Ik gebruik sowieso kaneel en kurkuma en rozijnen kan ik ook niet missen. Vaak doe ik er ook nog wat lijnzaad en/of chiazaad doorheen. Als het eenmaal in een schaaltje zit, strooi ik er een handje gemengde noten over, dadels, plakjes banaan, kokosrasp en een lepeltje pindakaas. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten