dinsdag 19 januari 2016

GRIESMEELPUDDING

Vandaag een recept van een van mijn grootste verslavingen: pudding. Als ik eenmaal heb opgeschept, kan ik niet meer stoppen. Meestal maken we thuis in een keer één groot portie van 2 of 3 liter melk, zodat we voor de volgende dagen ook nog genoeg hebben.



Vroeger maakte mijn moeder altijd al custard pudding van de melk van onze eigen koeien. Daar ging natuurlijk wel heel veel suiker bij door zoals op de verpakking beschreven staat. Tegenwoordig maak ik ook wel eens custard pudding maar dan met een stuk minder suiker en/of rozijnen en honing erdoor. Ik moet wel zeggen dat custard pudding zonder suiker een stuk minder lekker is en dat vindt mijn familie ook. Wil je toch nog een beetje gezond blijven? Ga dan voor griesmeelpudding! Die is wel lekker zonder suiker zolang er maar genoeg rozijnen doorheen zitten. Ook hier denkt mijn familie anders over dan ik maar we zijn nou eenmaal teveel gewend aan suiker.

Oh, en trouwens wat kon er dit keer niet mis gaan... Natuurlijk heb ik de melk over laten koken zoals wel vaker gebeurt als ik pudding maak. Het hele fornuis lag onder dus dat moest worden schoon gemaakt. En alsof dat niet erg genoeg was brandde ik mijn hand aan de pannendrager (zojuist opgezocht hoe dat zwarte onderdeel van een gasfornuis heet), toen ik die op wilde pakken om schoon te maken. De rest van de middag liep ik met een ice-pack door het huis...

Ingrediënten

1 l melk
100 g griesmeel of 65 g custard
100 g rozijnen (of naar eigen inzicht)
Honing of kokosbloesemsuiker

 of (130-150 g suiker)

Topping
Bosbessen

Bereiding

Houd ongeveer 1/5 deel van de melk achter en breng de rest van de melk in een grote pan aan de kook.
Meng ondertussen 100 g griesmeel (en als je voor de ongezonde variant gaat ook de suiker) met de achtergehouden melk
Zet het vuur lager zodra de melk begint te koken. Bij 2-3 liter melk duurt dit ongeveer 10 minuten. (LET OP! Zorg dat de melk niet overkookt!)
Voeg het mengsel al roerende toe aan de hete melk. 
Breng het geheel al roerende opnieuw aan de kook.
Voeg ondertussen de rozijnen en honing toe naar eigen inzicht.
Zet het vuur lager zodra het geheel begint te koken en laat nog circa 3 minuten zachtjes doorkoken. 
Spoel een puddingvorm om met koud water en giet de pudding in de vorm.
Laat de pudding circa 3 uur afkoelen.
Stort de pudding op een plat bord en garneer de pudding met verse vruchten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten