zondag 4 oktober 2015

OMA'S KIPPENBOUILLON

Hier op de boerderij wordt heel veel eten zelf klaargemaakt. We maken gebruik van vlees van eigen of wilde dieren zoals rund, haas, ree, duif en kip/haan. Zo heeft mijn oma, zij heeft jarenlang gewerkt in een restaurant, ook heel vaak eigen kroketten gemaakt van eigen kippenvlees. Voor het maken van kroketten moet er eerst bouillon worden gemaakt. Deze bouillon is niet super ongezond en is heerlijk om zo te eten als soep.



Ingrediënten

Water
Kip
Maggiplant, selderij, ui, prei, wortel
Groentebouillon en kippenbouillon (poeder)

Bereiding

Vul een pan minimaal tot de helft met (warm) water zodat de kip er straks niet bovenuit steekt en zet deze op hoog vuur.



Haal de kip uit de diepvries (hij hoeft niet per se ontdooid te zijn) en doe hem in de pan met het kokende water.



Snijd de uiteinden van de ui en verwijder de schil. Was de wortel en de prei en snijd ook hier de uiteinden van af en daarna eventueel doormidden zodat ze beter in de pan passen. Doe deze samen met de de hele ui bij in de pan.



Was de maggiplant en de selderij af. Snijd vervolgens de maggiplant eventueel in kleinere stukken en doe samen met de selderij bij in de pan.



















Voeg een schepje groentebouillon en een schepje kippenbouillon of meer naar smaak, toe aan het geheel.








Voeg ook een grote scheut maggi toe.

Laat het geheel op een hoge stand koken en wanneer het kookt laat je het ongeveer een uur lang doorkoken op een lagere stand.

Prik met een vork door de kip om te kijken of het goed gekookt is en haal dan de kip en de grote stukken groenten uit de pan.

De bouillon is klaar en heerlijk om zo te eten. Serveer met wat stokbrok of gebruik het voor ragout.


TIP: De bouillon voor de ragout kun je beste eerst zeven zodat er geen stukjes groenten meegaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten