zondag 4 oktober 2015

AARDBEI-KOKOS TAART (met de beruchte agar agar)

Afgelopen zomer ben ik jarig geweest en toen heb ik heel lang gezocht naar een recept voor een gezonde taart. Uiteindelijk is het de aardbei-kokos taart van greatbodyskin.com en/of lovinthegoodlife.nl geworden. Hoewel wij hier thuis allemaal niet zo van kokos houden was de taart opzich wel goed gelukt. Het enige probleem was de agar agar. Ik heb alle supermarkten in de buurt afgezocht maar ik kon geen agar agar vinden. Agar agar is een bindmiddel net zo als gelatine maar dan niet van dieren en dat is schijnbaar alleen te verkrijgen in biowinkels en dergelijke. Daarom heb ik maar gelatine gebruikt alleen wist ik niet precies welke hoeveelheid ik dan moest gebruiken omdat de verhouding anders is. Agar agar is een veel krachtiger bindmiddel. Na veel zoeken op internet heb ik uiteindelijk 4 pakjes  van 9 gram gelatine gebruikt als vervanging voor 8 gram agar agar . Achteraf natuurlijk veel te veel en ik weet ook niet hoe ik er bij ben gekomen want er staat op internet dat agar agar 2-3 keer sterkere bindkracht heeft dan gelatine... Dus niet 4 keer en eigenlijk zou het met een zakje gelatine ook wel moeten zijn gelukt. Maar goed, ondanks dat de vulling nu misschien iets te stijf was, was de smaak wel heel lekker en als je van kokos houdt is dit een aanrader.

Hieronder vind je de foto van mijn eigen aardbei-kokostaart. Het recept inclusief de andere foto's komen van de site lovinthegoodlife.nl.




Ingrediënten


Basislaag
600 gram ontpitte Medjooldadels (deze dadels zijn echt het beste voor de bodem, heb je andere (ontpitte) dadels? Zorg dat je deze van te voren goed geweekt hebt. Ongeveer een half uurtje in warm water.
250 gram gemalen amandelen
Paar snufjes Himalaya zout (zeezout mag ook)

Vulling
450 ml santen (kokoscrème)
600 gram aardbeien
2 el ahornsiroop
Een flinke snuf fijn zeezout
10 gram Agar (verkrijgbaar in toko’s)
Geraspte kokos voor garnering
Overige benodigdheden:
Ronde springvorm met een diameter van 19 cm, hoogte 6,5 cm
Kommetjes

Benodigdheden

(Saus)pan
Keukenmachine of blender

Bereiding


Basislaag
Stop de amandelen in de keukenmachine of blender en maal deze fijn

Voeg vervolgens de (ontpitte) Medjooldadels en het zout toe aan de amandelen en mix alles tot een soort van deeg. Is het te droog? Voeg dan een beetje water toe.



Schep het deeg in de ingevette springvorm en druk zachtjes aan.




Taartvulling
Maal de aardbeien fijn in een blender of keukenmachine.

Rasp (of hak) de santen en stop de snippers samen met de aardbeien in een pan.



Voeg de ahornsiroop en een beetje zout toe en roer het mengsel goed door.

Meng de inhoud van de pan met een staafmixer tot een mooie mousse. Krijg je niet alles gemalen? Geen probleem, bij het verhitten van het mengsel smelt de santen.

Zet de pan op het vuur en laat geheel langzaam warm worden (niet laten koken!).

Is het mengsel goed warm geworden? Voeg dan de agar toe. Roer vervolgens flink door.

Haal de vulling na het roeren ongeveer 5 minuten van het vuur.

Na de 5 minuten warm je de vulling weer op. Dit keer mag het wel koken.

Kookt het? Zet het vuur lager en roer alles ongeveer 5 minuten door.



De vulling is nu klaar. Giet het mengsel in de taartvorm, bovenop de eerder gemaakte bodem.

Strooi wat kokosrasp op de taart.



Dek de taart af met aluminiumfolie en laat het minimaal 3 uur afkoelen en uitharden in de koelkast.



Is de bovenlaag goed hard geworden? Dan kun je de taart uit de springvorm halen. Garneer eventueel met aardbeien of ander fruit en smullen maar!




(FOTO) BRON: http://www.lovinthegoodlife.nl/overheerlijke-aardbeien-kokostaart-gezond-en-volledig-vegan/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten